men nu gäller det att se till att farten håller ända in i mål. Två viktiga saker saknas ännu:
* Inkomst under 100.000 kr per år för arbetstagare och 120.000 per år för heltidspensionärer, och studerande borde vara skattefria. Alla måste äta, klä sig och ha någonstans att bo.
Att arbetstagaren får lägre belopp skattefritt beror på att de i stället bör få behålla Alliansens införda skatteavdrag samt att ev. justering av avdrag för resor till och från arbetet bör koncentreras till de som jobbar minst halvtid.
* I dagens Sverige lönar det sig dåligt att läsa vidare. Dels kostar det mycket och leder ofta inte till välbetalda jobb. Det senare torde vara en facklig fråga och överlämnas med varm hand till arbetsmarknadens parter. Det förra inkluderar de nuvarande reglerna som gör att studielånet på CSN kostar mer än banklån och dessutom trots uppräkning liknande en ränta aldrig varit avdragsgillt.
Förslaget här är att de som gjort klar sin utbildning med statens och Riksbankens hjälp, Riksbanken hade en gång i tiden ett startlån när man skaffade sig sin första bostad, borde få sina lån omvandlade till ‘vanliga banklån’ där Staten via Riksbanken dels under övergångstiden tills lånet är placerat garanterade rätten till lån samt även utifrån de behov Sverige vid varje tidpunkt har av specialutbildningar mot att de som gått dessa utbildningar fick rabatt på lånet. Alla studenter som läser färdigt sin utbildning och får ett arbete, vilket som helst, borde få göra ränteavdrag för den ränta som i det föreslagna systemet ersätter uppräkningen av studielånet.
Fortsatt ras för Socialdemokraterna, GP 4 juni 2010
Fortsatt ras för socialdemokraterna, SvD 4 juni 2010
Fortsatt ras för Socialdemokraterna, DN 4 juni 2010
Statsvetare: Skattefrågan avgörande, SvD 4 juni 2010
Pst. jag tror han har rätt. Hörs i diskussioner på spårvagnar och bussar här i Göteborg och där ‘sossar’ drar nit i man till man diskussionerna gång på gång. Kul att höra kommentarerna när man åker och halvsover.
Raset fortsätte för Socialdemokraterna, Aftonbladet 4 juni 2010
[…] Thomas och Norah4you och Tokmoderaten och Lotta och […]
GillaGilla
Förenkla skattesystemet!!
Ta bort allla brytpunkter och specialskatter mm på inkomster. Mitt förslag är att privatpersoner betalar en fast skatteprocent på all inkomst. Då kan man dra skatten direkt. Dvs det arbetsgivaren drar av är inte preliminärskatt. Det är skatt.
Det betyder att det spelar ingen roll vem man är eller hur mycket man har tjänat. Man betalar en procent av den lön man får. Punkt. Enkelt och rättvist.
Det betyder i praktiken att ju mer man tjänar ju mer betalar man. Precis som i dag. Man slipper dock eländet med progressivitet vilket bara lockar till manipulation.
Om man vill ha en låglönesatsning så kan man ha ett grundavdrag. Men – för att detta grundavdrag inte skall förstöra enkelheten (dvs att arbetsgivaren drar skatt och inte preliminärskatt) så bör det utformas som en återbäring. En återbäring som alla får – oavsett inkomst (eller avsaknad av inkomst). Denna återbäring fungerar då i praktiken också som socialbidrag, arbetslöshetsbidrag, barnbidrag, mm.
Sedan tillkommer MOMS och punktskatter – precis som i dag. Det är bara inkomstkatten som påverkas av detta förslag.
GillaGilla
Hallå Wunder (för andra som undrar, Wunder har gett mig sitt eget namn även om han utåt står som Wunder)
Om jag fattar Dig rätt så vill Du ha sk. plattskatt men kan tänka Dig att komplettera den med ett grundavdrag i form av en återbäring som även i praktiken då den sätts vid existensminimum skall fungera som socialbidrag, arbetslöshetsbidrag, barnbidrag m.m.
Tanken är inte dum, men jag vill fundera på den. Orsaken är att den i realiteten gör att alla skall få lika stor återbäring som kan användas vid arbetslöshet oavsett vilken lön man haft innan. Jag är inte negativ till tanken då det borde var möjligt att ta privat försäkring via fack eller liknande till högre belopp. Via facken finns det ju idag men inte för de som står utanför. Dock är det många unga som inte gärna går med i fack för att betala relativt mycket varje månad när de kanske får 1-2 månaders jobb åt gången i form av semestervikariat och liknande.
Tål att tänka på.
GillaGilla
Jag tror att om man har ett teoretiskt sunt, enkelt och rättvist system för skatter så blir samhället bättre. Konstiga avvikelser och undantag och olinjäriteter leder bara till absurda situationer där man tjänar på att manipulera och där folk drabbas av att hamna på fel sida om någon gräns.
Detta tror jag är en politiskt hyffsat neutral fråga.
Sedan så kan man – beroende på politisk färg – ha lite olika åsikter om skattens storlek och återbärings storlek.
En liten kommentar här är att jag kallar det återbäring och inte medborgarlön. Skulle tro att folk i det blåa laget har svårt att uttala det ordet utan att staka sig 🙂
Min ursprungliga benämning var grundavdrag. Men … det ger fel signaler.
GillaGilla
Du Wunder,
personligen ser jag hellre att vi talar om hela Sveriges väl än Röda och Blå lagen.
Håller med om att det är viktigt att inte tala om medborgarlön. Det begreppet skulle möjligen kunna användas för ersättning till de som pga sjukdom och eller skador under lång tid inte kan klara av att arbeta och där vanlig sjukersättning är fel väg. Varför? Många kroniska sjukdomar och skador utgör arbetshinder men när de väl gått över i kroniskt stadie är de inte längre en sjukdom i vanlig bemärkelse.
Viktiga är att hitta en lösning som gör skattesystemet enklare. Sedan anser jag personligen att vi om vi skall ha ränteavdrag kvar måste skilja på räntor på hus, bil etc där föremålet i sig utgör ett pantvärde och där lånet inte kan sägas ha gått till ren överkonsumtion – därför vill jag t.ex. inte ha ränteavdrag för båtar undantag husbåtar. Har man ett hus, en lägenhet eller liknande, så skall inte det allmänna subventionera överkonsumtion i form av båt för fritid. Bil behövs i detta avlånga land. Att tänka sig kollektivtrafik i hela Sverige är orealistiskt – inte ens Sannäs 7 km från Tanumshede o Grebbestad har utöver skolskjuts och kärringturen (så kallas den veckovisa bussen för de som skall till Hede – Tanums Hede var ursprungliga namnet – och handla. Det går inte ihop ekonomiskt. På 50- o 60-talet fanns buss till Strömstad, till Tanumshede, till Grebbestad. Två vanliga affärer och en mjölkaffär, en post och en telegraf. Nu finns inget av det kvar. Glesbygd finns ibland nära tätområden men oftast en bit ifrån och bil är enda realistiska transportmedlet.
GillaGilla
Visst. Whatever. Jo … ett bra skattesystem bör inte vara politiskt motiverat i sin grundkonstruktion.
Det var bara ett skämt om medborgarlön 🙂
Avdrag är problematiskt. Har man ett företag så får man dra av i stort sett alla sina utgifter – och det som blir kvar är vinst – och beskattas. I princip enkelt och rent.
För privatpersoner funkar inte det. De allra flesta får inte mycket kvar efter alla utgifter och skulle därmed inte skatta.
Privatpersoner skatter faktisk både för inkomst och utgift (MOMS).
Så – det är de default att man inte får dra av. Några undantag finns. För privatpersoner handlar det nästan uteslutande om kostander för ekonomiska förehavanden – som låneräntor och förluster vid aktier mm. Lite småsummor kan man också få – men ingenting livsviktigt tror jag. I alla fall inte för de flesta.
Hmmm … jo detta är ett problem. Varför får man dra av ditt när man inte får dra av datt. Varför dra av räntekostnader när man inte får dra av hyra och matkostnader?
Tja … på vissa dylika frågor finns det bra svar och på andra inte.
Och om man nu får dra av – varför kan man inte flytta mellan år? Och varför räknas inte hus som aktier ungefär? Eller varför har man inte reavinst på bilar och dyra båtar? mm mm mm
Tja … när man fått till det perfekta inkomstskattesystemet så kanske man kan ta sig en funderara över denna avdragsdjungel av tillägg och undantag på tilläggen och …
Ett steg i taget!
GillaGilla
OK Wunder,
ett steg i taget. Jag är så gammal att jag kommer ihåg det politiker av alla läger vill glömma att omsen som blev momsen var tänkt att i förlängningen ersätta den vanliga löneskatten……
GillaGilla