har sällan skådats. Det enda som Christer Sturmark, Morgan Johansson(S) P C Jersild, Olle Häggström lyckats bevisa är att de ALDRIG lärt in vad deras förhoppningsvis ämnes och stadiebehöriga/e lärare lärde ut under lektionerna i Historia och Religion. För en sak är säker – de bevisar själva i sitt inlägg att de inte uppfyller kraven för godkänt i någondera ämnet årskurs 9:e i Grundskolan. Och de skall vara humanistiska förebilder??? Skrämmande.
Att frånta Kristendomen rollen som formare och det mest betydelsefulla för nordisk och svensk historia från det att de första kristna kom hit under sen gotertid och speciellt från de Nordiska prästernas möte i Oslo under slutet av 1020-talet fram till idag, det är något högst anmärkningsvärt. Sverige har egen kultur som är väl värd att vårda. För att Sverige fått in andra kulturer i nutid, så innebär inte det att den svenska kulturen som i sig är mycket varierad men grundar sig på den kristendom som påverkat våra lagar sedan Magnus Erikssons Landslags tid, inte skulle få sin rättmätiga plats i vår historieundervisning och religionskunskapsundervisning, det är så långt från ett humanistiskt förhållningssätt som tänkas kan!
”Cum illis etiam qui nunc temporis ad Christi conversi sunt fidem, videlicet Episcopis in omnibus gentibus Sueonum, siue Danorum, nec non etiam in illis partibus Slavorum, quae sunt a flumine Pene, usque ad fluvium Egidre, ita ut sub vestro, vestrorumque successorum Hammaburgensis Ecclesiae Archiepiscoporum maneant potestate, vel quicquid vestri laborjs certamine divina favente gratia, ab errore perfidie, sive hominum sive locorum, ad religionem Christianam adquirere potestis, vobis vestrisque successoribus perpetualiter tenendum, inviolabiliter tenere censemus.” Skriv in 161 på raden för SDHK nummer – Påven Johannes XV stadfästningsbrev 8 november 989 e.Kr
Myt att kristendomen byggt Sverige, SvD brännpunkt 28 februari 2010
Tillägg 3 mars: Kristendomens inflytande på svensk kultur ses när Du sitter till bords vid bröllop och hur du hanterar besticken, oavsett om bröllopet är kyrkligt eller borgerligt, att du begravs i kista liggande för evigt med huvudet i visst väderstreck, etikettregler och klädselnormer, t.o.m. synen på en våldtagen kvinnas ev. klädsel och tidigare liv har sitt kulturella ursprung inom den svenska kristendomen både före och efter det blev tillåtet att ha frikyrkor i Sverige, hur man ser på dryckenskap och våld från samhällets sida o.s.v.
Professor Birgit Sawyer sammanfattar det skarpt och bra på Humanisterna avslöjar en skrämmande okunskap, SvD 3 mars 2010
Du läste inte hela artikeln, eller hur?
GillaGilla
Jag läste hela artikeln. Maken till bedrövlighet i uppvisad okunskap har sällan skådats utom bland de som på sin tid fick IG i Historia och Religionskunskap i flumskolan
GillaGilla
Uhm. Innefattar IG’t i historia kunskapen kring att Sveriges lag reformerats ett antal gånger och att Sverige var ett mycket åtstramat och totalitärt samhälle under 1600 talet då gammeltestamentliga lagar hårddrogs?
GillaGilla
Inte för jag riktigt förstår vad Du menar Staffan Bengtsson, måste kanske bero på att jag pga min värk (jag tål inte värkmediciner) sovit lite till och mest från sista dygnet.. men det har ingalunda med ämnet att göra att Sveriges lag reformerats ett antal gånger att vi än i dag har lagar som går tillbaka på tidig kristen tid i Östergötland…. antar att Du om Du läst om Sveriges lagar också fått läsa om Gunnar som flydde saker o.s.v. som ju finns ristat i runor.
Kristendomen har i Sverige anor längre tillbaka än Vikingatiden. I vissa områden längre i Uppland kortare av något skäl. Kristendomen har påverkat Sveriges historia ända in i nutid och vi är många som under vår skolgång sett då dagsaktuella exempel på detta. Jag talar inte om psalmsång o.s.v. utan om så enkla saker som att t.o.m. sexualupplysningen var högst omdiskuterad utifrån kristendomen ända in på slutet av 1960-talet, att musiken som fick spelas och filmer som fick visas, ja t.o.m. om något program fick sändas på skärtorsdag och långfredag. Jag minns, vilket Du troligtvis inte gör, när det bara var nyheter från TT, väder och möjligtvis OS som fick sändas på söndagar, just pga av kristendomen. Sedan kanske Du inte vet om det, vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom det är många historiker som inte vet om det, men det omtalade Vikingatidaanfallet på Lindisferne kom en tid efter att man från Lindisferne och ett systerkloster sänt iväg munkar till Norden. Kommer att komma uppgifter om det resp om en hel del andra bitar som t.ex. att bråket borta i Azerbadjan faktiskt pågått ända sedan några häruppefrån ön i den norra oceanen var där och bråkade vilket grekiska och andra ortodoxa kristna kyrkomän noga noterade i sina krönikor. Vi kan i princip titta på alla nu existerande oroshärdar i Europa och om vi tittar noga på vad svenska tidiga kristna, arianer enligt östliga ortodoxa källor samt kazarkällorna varit och hittat på rackartyg under tidig till sen medeltid, så har de bråken alltid fortsatt efteråt in i våra dagar.
GillaGilla
Kristendomen har haft en historisk påverkan. Det har jag aldrig tvekat över. Det finns mycket kristendomen gjort i Sverige som vi inte ens nämner i skolböckerna i hänsyn till dagens kristna, som vi faktiskt borde ta upp. Dess roll i antisemitismen, exakt hur kvinnoförtrycket fungerade under den, vad som ligger till grund till idén om ”oäkta barn” och vilka konsekvenser det hade med mera.
Jag kommenterade vad jag uppfattade som blogginläggets poäng;
”kristen påverkan = format sverige = format den kultur som är värd att vårda”.
”Svensk kultur = grundar sig på kristendom”
”Svensk lag = påverkad av kristendom”
Vad som utelämnas är att Svenska samhället och Svenska värderingar ofta uppstått i reaktion mot kristendomen snarare än med den. Vi har haft ett stort inflytande av liberalism, socialism, socialliberalism, socialdemokrati och feminism under 1900-talet och kraftfullt reformerat både lagar och värderingar i den demokratiska processen. Resultatet är i det närmaste oigenkännligt från bara 100 år sedan.
Med den överglorifierade bild av kristendomen blogginlägget ger sken av så kan man ju inte förstå Sverige speciellt bra överhuvudtaget, inte kristendomen heller för den delen.
GillaGilla
Du missar en hel del Staffan,
att ismernas 1800-tal var samma tid som i grunden kom att få kristendomen att förtrycka kvinnorna t.ex. men det som är viktigt att veta och som man måste läsa medeltidens historia för att känna till när det gäller kvinnorna, är att kvinnorna både före och efter Magnus Erikssons Landslag hade mycket större rättigheter och möjligheter ända fram till Gustav III:s oblodiga maktkupp 1772. I vissa avseenden faktiskt ända tills vi fick den senaste arvslagen. Hur är nu detta möjligt. Genom påverkan från äldre lagstiftningar, under tidig kristendomsinflytande före 1000-talet, så var det ända från den tiden fram tills sista arvslagen så att kvinnan hade stora möjligheter genom det som kallas ‘bakarv’. Dvs en kvinna som hade en son eller dotter i ett äktenskap kunde när hon blev änka utöver att hon hade rätt till visst ‘arv’ ofta i form av det som avtalats när det gjordes upp om bröllopet en gång i tiden och som hörde ihop med den det hon haft med sig i äktenskapet samt det som utifrån kristen grund avtalats att hon som minst skulle få i morgongåva något som i stort förr i tiden motsvarade , gällde inte bara adeln utan långt ut i bondeleden, så hade kvinnan rätten att ärva sina barn. Hon kunde också ta sina barns arv i anspråk och med hjälp av kyrkan fick hon rätten att förvalta arvet, om det fanns något utöver det vi senare kom att kalla hennes arvslott, dvs det hon fört i boet samt det mannen gett henne som morgongåva etc. Det är först nu med senaste lagstiftningen som den gifta kvinnan fått rätten att sitta i orubbat bo vilket hon hade i äldre kristna tider fram tills samme Magnus Erikssons Landslag. Kvinnan kunde också ärva sin mans verksamhet när han dog. Därav uppkom det använda ‘konservera änkan’ som gjorde att den som ville ta över verksamheten fick gifta sig med änkan. För den händelse inget arv eller något fanns kvar (eller aldrig funnits) av det kvinnan fört med sig i boet eller fått i morgongåva krävde kyrkan så sent som under slutet av 1600-talet (läs gärna Linde Gunnar, Staden Skövde 1400-1759, Skövde 1971) att församlingen skulle försörja änkan. T.o.m. en sk sköka kunde i rätten få hjälp av kyrkan om en man lovat henne äktenskap och gjort henne med barn utan att hålla löftet. Vi har otaliga exempel på detta i efterlämnade domprotokoll. Det är många rättigheter kvinnan hade och starka kvinnor i historien som försvann ut ur läroböckerna när Palme var utbildningsminister. Läs gärna Folkskolans läroböcker från början av 1900-talet.
Det är heller inte annat än ytan som putsats av ismerna, och som tyvärr ofta försämrade kvinnans roll utom när det gällde rösträtten (som ju i äldre tider inte ens var knuten till alla män, läs gärna om fönsterskatt och olika krav som fanns för vilka som fick rösta även efter att vi fick vår riksdag). Än idag äter vi vårt julbord och firar midsommar trots sekulaseringen. Båda har traditioner som blandat kristet och förkristna traditioner. Lutfisken och fisk på tisdagar som så länge jag gick i skolan var tradition där, har sina rötter långt tillbaka i den kristna traditionen. Andra som köttbullar, kåldolmar m.m. har sina traditioner från när kristna svenskar från 1000-talet fram till Karl XII:s slag vid Bender slåtts för kristendomen, den icke ortodoxa och icke katolska och ofta under användande av alla möjliga ‘orsaker’ i främmande land.
T.o.m. vad som ansågs rätt fram till Inge och Stens sexualupplysning och Vilgot Sjömans nyfiken filmer var i grunden påverkade av kristendomen i Sverige. Resultatet är INTE oigenkännligt i Sverige annat än de senaste 20 åren. Jämför gärna äldre lagstiftningar med nutida som inte tillkommit efter Göran Perssons tid vid makten, i många fall har rättigheter och speciellt kvinnans möjligheter försämrats under senare år.
Bara den som inte kan historien på sina fingertoppar genom att ämnes och stadiebehöriga lärare sett till att kunskapen om hur Sverige såg ut utanför adelns område lärdes in, vilket skedde fram tills enhetsskolan kom, har missat att det än idag är mycket stor kristen påverkan på all svensk kultur och att vi själva har en djup skatt att vårda och informera om. Någon överglorifiering av kristendomens roll står jag verkligen inte för. Men som sagt det krävs att man fått möjlighet att lära in den äldre historien. Har man inte fått det, och vet man inte om kristendomens roll för undervisningen ända fram tills folkskolan ersattes av enhetsskolan, då har man självfallet inte den kunskap som alla elever skulle ha med sig fram tills Grundskolan infördes och som det förutsattes att Grundskolans förändring av kristendomskunskap till religionskunskap skulle samspela med historieundervisningen så att god allmänkunskap fanns.
GillaGilla
”ismernas 1800-tal var samma tid som i grunden kom att få kristendomen att förtrycka kvinnorna”
Ismerna skrevs på 1800-talet men slog igenom först på 1900-talet. Kvinnofrågan var här något olika beroende på vilken -ism, men efter att ha ägnat mig åt kvinnohistoria sitter jag minst sagt förbryllad över att du ägnar halva ditt inlägg med att prata om arvsrätt. Du tar inte ens upp det vesäntliga; att kvinnor i kristen syn sågs som lägre stående varelser. Det finns ingen idé om jämställdhet som direkt är baserad på kristendomen. Paulus är ganska klar då det gäller änkor (1 Timoteusbrevet 5:11-15), men det är självklart att inte ens människor med kristen identitet kunnat ställa upp på Bibeln. Men bara för att vi idag utelämnar Paulus mörkare passager kring kvinnan (1 Timoteusbrevet 2:9-14, 1 Korinterbrevet 14:33-36) så innebär inte det att man gjorde så på 16-1900-talet.
Kvinnans situation var inte bättre före 1800-talet, det hoppas jag inte du vill sitta där och påstå. Motsättningarna mellan protestantismen och katolicismen fick lag och straff att förstärkas under 15/1600-talen, i synnerhet 1600-talet fick domstolara ett tillägg (appendix) som innebar att svenskar skall dömas efter moseböckarna. Straffen inkluderade dödstraff, stympning, levande begravning med mera. Det var också 1686 kyrkolagen infördes som innebar straff rörande ”brott mot kyrkan”. De flesta svenskar har fått lära sig om häxbränningen men det är egentligen bara en parantes i vad som pågick i lagboken på den tiden. Den som nån gång läst moseböckerna vet vilken kvinnosyn detta innebar.
Att kvinnor fick skulden för allt ont och nekades utbildning hade sina konsekvenser. Jag har läst en del av ”kvinnoträtan”, alltså den genré som skrevs av kvinnor mellan 12-1600 talen i vilka de kommenterar sin situation, och det är en underställd situation av religiösa skäl. De ideal John Stuart Mill’s bok om kvinnor (som blev startskottet för kvinnans frigörelse) bygger på idérötter som är så långt från kristendom som det går att komma och han var själv mycket kritisk till kristendom (se Om Friheten). De feministiska vågorna kan inte ses som en kristen reaktion, däremot var kristendom ofta den kraft man reagerade emot. Socialismens kvinnor befann sig i en helt annan situation, de var fortfarande underställda männen i arbetet för arbetarnas frigörelse. Det är först efter Simone de Beauvoir feminism blev en del av vänsterrörelsen.
Jag betonar igen; dessa är olika vågor med olika idérötter, men de är ej inspirerade av kristendom och ofta en reaktion mot konservativa krafter.
Då det gäller maträtter så är mat en kultur som skapas automatiskt i vissa förhållanden, t.ex. då det gäller val av ingredienser eller ritualer kring ätandet. Det krävs ingen kristendomskunskap för att förstå ifall kåldolmar är gott eller ej och som du kanske vet har julbord mer en förkristen än kristen bakgrund (hednisk skördefest), i synnerhet julskinka.
Kristendomens åsikt kring sex är rätt klar. Tänkte du kanske att kristendomens roll i sexualupplysningen var den makt som förändringen var en reaktion mot?
GillaGilla
Nej Staffan,
kristendomens åsikt om sex är inte helt klar om vi inte talar om den katolska kyrkans uppfattning. Sedan har Du helt fel när Du påstår att idérötterna till ismerna inte har sitt ursprung i kristendomen, för det är just det de har. Jag har visserligen ‘bara’ skrivit till D-nivå i Historia och läst Religion och Statskunskap utöver ett antal andra ämnen. Men sambandet med kristendomen och den reformerta/protestantiska kyrkan är mycket större och går längre tillbaka i tiden än Du tycks förstå oaktat vad Du själv läst och till vilken nivå.
Kvinnor nekades INTE utbildning. Undrar var Du fått det ifrån. Fast det är klart att om man inte är speciellt inne och hemma i klosterhistorien här i Sverige och Norge Danmark, så kan man mycket väl få det för sig. Många fler än vad svenska grundskolan försöker få det till kunde läsa och räkna. Det var ofta så att om man läser igenom äldre dokument så visar det sig att många av de män som tillhörde skråväsendet men inte hade råd att ha någon egen skrivare hade hjälp av sin hustru och/eller dotter. Förvisso var det så att kvinnor i adeln främst lärde sig tala främmande språk utöver att de lärde sig att ‘sköta’ hushåll, men det fanns även här många som kunde läsa minst ett främmande språk även om de inte fick gå vid Universiteten eftersom Universiteten från början startades upp utifrån den kyrkliga sfären och främst var till för att trygga återväxten bland till de kyrkliga ämbetena. Sedan var det inte heller i vårt land helt främmande att kvinnor kunde få ha vissa yrken. Visserligen inte i samma utsträckning som i Frankrike men ändå.
Det är en myt att det är John Stuart Mill’s bok om kvinnor som blev startskottet för kvinnans frigörelse. Han var helt enkelt för sent född för det. Men åter – har man inte full täckning i sin egen utbildning för den äldre kvinnohistorien utan gått på det som genusforskningen ‘forskat’ fram, så kan man hamna så snett som Du gör här.
GillaGilla
Kristendoman har haft en påverkan. Jag kan inte se att humanisterna i sitt inlägg förnekar det. Dock, åtskilligt av det som de kristna gör anspråk på såsom grundläggande etiska regler,(demokratin t.o.m.) våra högtider osv. fanns långt innan. Den romerska rätten likaså. Oerhört mycket i den kristna mytologin är också helt enkelt lånegods, allmängods kan man säga.
Hur som helst så handlar humanisternas inlägg om RELIGIONSUNDERVISNINGEN och inte historieundervisningen!
GillaGilla
Nej Johnny Lilja, Det är få av våra högtider, i princip bara midsommar, som inte har kristet ursprung. Den ursprungliga höst-vinterfesten låg inte vid jultid utan det har med kristen tradition att göra det var inte vintersolståndet utan i ännu högre grad med den stora fest som kelterna började fira när man slaktade de djur som inte kunde få foder för vintern och höll en lång fest där man sista gången innan nästa vår åt färskt kött och färska grönsaker. Festligheterna slutade vid vintersolståndet och höll alltså på avsevärt längre än julfirandet gör. Romersk rätt nådde sin höjdpunkt samtidigt som Constantine den store gjorde att kristendomen blev en tillåten religion. Utvecklades senare i samklang med kristendomen.
Kristna mytologin säger Du. Vet inte vad Du menar eftersom Du är ute och cyklar. Både historie- och religionsundervisningen i Sverige behöver helhetsperspektivet inte något socialistiskt-kommunistiskt förnekelse av kristendomen. Kristendomens betydelse i Sverige för svensk kultur och vår nutida sekularisering har haft långt större betydelse än DU förstår.
GillaGilla
Du bygger på det grundläggande misstaget att se kristendom som en monolit och inte som ett spretande grenverk som tolkades beroende på vilken miljö ideologin hamnade i. Varje samhälle har sin historia och sitt sätt att tolka på.
Extremkapitalismen och socialdarwinismen har starka släktskap med kalvinismen (Augustinus predestinationslära). Att total svängning är ett krav, att revolution är ett måste i sovietunionen, ligger i den Ortodoxa tron. Fascism och Katolicism har väldigt mycket gemensamt. Antisemitismen kommer direkt ur Nya Testamentet. Luthersk arbetsmoral har förmodligen haft stor inverkan i socialdemokratin. Reaktion, uppror, revolution mot auktoriteter är ett mönster som följt protestantismen sen dess vagga. Nationalism och konservativ kristendom har alltid gått hand i hand och ofta har rasismen och religionen också gått samman.
Det finns många länkar mellan kristna grenar och politiska ideologier. När man försöker göra allt till en enhet som dessutom man försöker styrka har bidragit något vesäntligt så rinner det dock genom fingrarna när man försöker förklara hur. Du har pratat mycket om arvsrätt, men arvsrätten i Sverige har fungerat på ett speciellt sätt och har strukturer bakåt i förkristen tid.
Läsförmåga för att kunna läsa Bibeln var naturligtvis ett måste inom protestantismen, men det är inte det samma som utbildning.
Förvånar mig inte att du förnekar Mill’s roll i sammanhanget eller genusforskning som stör din konstruktion.
GillaGilla
Nej Staffan Bengtsson, det är inte jag som bygger på ett grundläggande misstag. Det är Du.
Så mycket tokigheter har sällan hörts och samtliga mina historie och religionslärare fram till Kalle Bäck m.fl i Historia och Carl-Axel Aurelius hade om Du haft dem kunnat lära Dig en hel del Du skulle lärt in med missat.
Genusforskningen är en konstruktion. Jag har ingen annan grund än ren och skär vetenskapsteori som jag faktiskt läst i totalt 7 ämnen.
God Natt tills Du lärt det det som varje 9:e klassare SKALL kunna för att få VG eller MVG enligt betygskriterierna.
GillaGilla