Jag har sällan blivit så besviken på någon tidigare politiker, som jag idag halv sju blev på Bengt Westerberg. En gång i tiden respekterade jag, till och med såg honom som ett föredöme där han i sin ungdom pläderade för frivillig verksamhet av olika slag. Men att gå ut med att han själv upplever diskussionen om hans arvode som personligt angrepp, visar att även han kommit långt från de väljare och partikamrater han talade till den gången.
Nåväl jag är inte längre folkpartist utan moderat. Att få ersättning för utlägg, resor, representation etc när man representerar en frivillig organisation är för mig om inte en självklarhet så dock något önskvärt oavsett nivåer inom organisationen, men att inte förstå skillnaden mellan en frivillig hjälporganisations och ett industriföretags, där har gränsen för min tolerans överskridits med stora marginaler. Ett arvode må vara önskvärt, men definitivt inte mer än normal Svenssons månadslön om ens så stor. Att ens komma på tanken att: ”Det är inte orimligt att SRK:s generalsekreterare har högre lön än SOS-Barnbyars.” Bengt Westerberg: Kritiken-mot-roda-korset-ar-felaktig-och-krankande; DN Debatt 28 februari 2010 visar också att Bengt Westerberg tyvärr inte skiljer på ett hedersuppdrag och en anställning. Märkligt från en liberal.
Speciellt märkligt är följande uttalande: ”Efter riksstämman 2008 samlade vi våra medarbetare från hela landet på fyra platser för att gå igenom stämmans beslut och hur vi skulle arbeta under de kommande åren. Kostnaden uppgick i genomsnitt till omkring 1 000 kronor per deltagare för, i regel, två dagar. Alla som arrangerat sådana sammankomster inser att det inte handlar om någon lyx.” Så medarbetare kunde få kosta 1000 kr/st under 1 år men ledningen av en frivillig organisation skall kunna få arvode eller lön som överstiger medelsvenssons. Mycket märkligt resonemang. Vi talar inte om en exportindustri eller ett familjeföretag utan om FRIVILLIG hjälpverksamhet.
Fast du blandar ihop saker lite, generalsekreteraren är ju just anställd – nämligen chef för organisationen. Liksom chefen för SOS-barnbyar, som ju också är en ideell organisation.
Jag håller däremot med dig om att styrelseordförandens arvode är väl högt inom RK. Men att kräva att hela ledningen (såväl förtroendevald som anställd) i en ideell organisation arbetar gratis är helt orimligt, hur skulle RK då kunna genomföra sin verksamhet?
GillaGilla
Nej Lisa, det är många som i nutiden precis som Du utgår från att generalsekreteraren för Röda Korset är en anställd person efter som han är chef för organisationen. Så var inte fallet ursprungligen och oaktat vad som skett i andra länder eller inte skett i andra länder gäller fortfarande de 3 grundstatuterna som beslöts vid bildandet.
Välj vilken text Du vill använda som Ditt argument Lisa t.ex. International Red Cross and Red Crescent Movement, Wikipedia eller Nobelstiftelsens Red Cross History, nobelprize.org intet i något av dessa eller i någon annan av de traktat och överenskommelser som träffats vid bildandet av det vi i dagligt tal kallar Röda Korset har i sin text någon som helst antydan om att det inte handlar om humanitärt och volontärt arbete ända upp till den som sitter som chef för verksamheten! Det är nya tiders påfund. Inte något som har sitt ursprung i den ursprungliga filantropiska bakgrunden bakom Röda Korsets bildande
En generalsekreterare är utsedd, vald men inte anställd.
Tillägg 12.23:
”Arbetet baseras på frivilliga insatser och människors vilja att ge av sin tid och sitt engagemang till vår verksamhet.” Om Röda Korset, Röda Korsets egen hemsida Det rimmar dåligt med höga löner till ledning.
GillaGilla