kommer idagen varje ny löpsedel om svininfluensan…..
”Svininfluensan skrämmer.
När den blir livshotande går det obarmhärtigt snabbt.
En del hann inte ens larma ambulans. De dog hemma i ensamhet.
……… Fler kommer att bli livshotande sjuka och dö till följd av svininfluensan.
Smittskyddsinstitutet räknar med upp till 42 dödsfall om vi får samma utveckling här som i Norge.
Det är fyra gånger så många döda som i dag. ” Fler kommer bli livshotande sjuka och dö, Aftonbladet 20 november 2009
Men hallå!!! OM vi skulle få 42 dödsfall totalt i influensan, så är det fortfarande lägre än hittills lindrigaste influensaåret, 1987!!!!
”1976 influensa
män 345
kvinnor 462
lägst antal döda under ett år inträffade 1987 då
män 22
kvinnor 27 dog av influensa
1993 influensa
män 218
kvinnor 348″
Alla siffror kommer från Statistiska Centralbyrån sida: Health and medical care
Table: Döda i riket efter dödsorsak, ålder och kön. År 1969-1996 Observation: Döda
Välj hela riket, dödsorsak influensa, alla åldrar och markera både män och kvinnor samt samtliga år Du vill titta närmare på från följande sida: Databaser hos SCB
22 + 27 = 49 > 42 ……. Hur står det till med matematikkunskaperna hos folk som som minst borde ha grundkunskaperna för godkänt i ämnet när de går ut 9:an?????
Det är sant, och dessutom lägre än för många andra dödsorsaker. Men det är samtidigt väsentligt mycket mer i åldersgruppen under 55 år än det varit något av åren sedan 1977. Det är faktiskt i den åldersgruppen redan mer än det varit något av åren sedan 1977 i SCBs offentliga statistik. Samma bild ser man i andra länder. den här influensan skapar dödsfall i lägre åldersgrupper, vanliga influensor brukar skapa dödsfall i åldersgruppen 75+.
Statistiken från SCB visar inte något år sedan 1996. Norges motsvarighet, SSB, visar däremot statistik fram till 2007, och där ser man att från 2001 och framåt har antalet dödsfall redovisade som influensa varit mycket lägre än de flesta åren innan dess.
GillaGilla
Vilket inte är förvånansvärt alls Mats. (jobbar på svar t. den andra kommentaren).
Dock är det inte så konstigt som jag påpekat tidigare. Det är de senaste 35 åren som vi fått mer och mer kemikalietillsatser i maten. Människor har väldigt dålig koll på att en hel del som de stoppar i sig, och sina barn, både lagras i kroppen och direkt påverkar immunförsvarets förmåga att agera vid sjukdomar. Människor som jag, 60 år fyllda, lagar helst mat från rena råvaror. Vilket dessutom för det mesta utöver grytor som skall vara på långkok går snabbare än att gå över till pizzerian och beställa pizza vänta på att den blir klar samt gångtiden. Men det är en annan sak. De som inte kan laga snabba middagar från råvaror är ju inte hjälpta av att det går snabbare och är billigare.
Den nuvarande influensan är under alla förhållanden den absolut lindrigaste influensa vi sett i Sverige. Läste i går en artikel som visar att de flesta förskolor har mindre antal sjuka än vanligt eftersom de höjt nivån på handhygienen. Där har Du också en annan sak som talas tyst om. På offentliga toaletter är det ofta lufttorkare och de är de värsta virus och bakteriebovarna i tider med influensor, kräksjuka o.s.v.
Vad gäller Norge, så finns det skäl som inte har det minsta med vaccinering att göra varför influensorna gick ner efter 1996, men det tar för lång tid att gå in på här i bloggen.
GillaGilla
Dödsfallen från Norgeinfluensan gick inte ner efter 1996, den gick upp, 4 år i streck, men gick sedan ner 2001 och framåt.
Jag tror att vi är överens om att antalet dödsfall i åldersgruppen under 55 år är den högsta redovisade i Sverige sedan 1977. Jag har därför svårt att förstå vad du menar med att det är den lindrigaste influensan vi sett i Sverige? Har du någonstans sett fler dödsfall redovisade för fjolårets influensa i Sverige?
GillaGilla
Nej Mats vi är INTE överens om att antalet dödsfall i åldersgruppen under 55 år är den högsta redovisade i Sverige. Skälet är att de som före år 2000 fick lunginflammation med eller utan astmachock som följdsjukdom redovisades på annan plats. Av något oförklarligt skäl, eller helt förklarligt, började astmasjukdomarna öka just i mitten på 70-talet. Så NEJ vi är INTE eniga alls. Lunginflammationerna som dödsorsak gick ner i flera av åldersgrupperna efter 1990 speciellt för kvinnor och från 1994 för män.
Delvis kan det bero på att man faktiskt fick annan behandling vid lunginflammation, fråga mig som haft 17 i mitt liv…., och att man (vet av egen erfarenhet) inte längre ‘bara’ fick antibiotika utan också fick kombination med avsvällande och korrigerad astmados (på den tiden och fram till för 5 år sedan fick jag alltid Teodur också).
GillaGilla
För yngre personer så är detta en allvarligare influensa än vanligt. Detta ser jag rätt så tydligt. Har flera vänner som insjuknat kraftigt och 3 av dessa har lagts in på sjukhus en kort period. Alla dessa är sjukvårdspersonal (läkare och sjuksköterskor) som inte söker sjukvård för egen räkning i onödan. Varken jag själv eller vänner i min omgivning är särskilt orolig för denna influensa och jag tycker ”döds”skriverierna i tidningarna är fånigt. MEN detta ÄR en allvarligare influensa (för yngre personer) än vanliga säsongsinfluensan om man ser till de sista åren.
GillaGilla
Hej Fredrik,
beklagar de som drabbas, men måste säga att när vi härom dagen diskuterade om vi kände någon, observera att det bland de som diskuterade var människor som är ovanligt aktiva och pga yrkesliv, föreningsliv o.s.v. känner extremt många människor, så är det närmaste vi vet en persons arbetskamrats svägerskas systerson.
Vad du talar om är hur influensan är för de yngre som drabbats, men vad du missar att tala om är att de yngre, de under 27 år speciellt, ofta här i Sverige fått dippel eller när de är under 5 år en annan kombination än den trippel som var vanlig i de grupper som är mellan 55 och 30 år. Här i Sverige har nästan alla fått mer än 1 dos tiomersalkvicksilver i de aktuella åldrarna. Negativ påverkan på immunförsvaret av tiomersal var känd men tystades ner här i Sverige under många år. Speciellt har man aldrig här talat om att de som fått annan infektion de närmaste veckorna efter att de fått ett vaccin innehållande tiomersal, och vilka av de under 30 år som gått på dagis har inte fått det, har fått extra besvärligt vid infektioner som längre fram påverkar syresättning och/eller saltbalansen i kroppen. Har skickat länk till studier i ämnet tidigare. Studier som liksom mycket annat tystats ner i samband med att man diskuterat tiomersals påverkan på människor. Däremot blev det mycket snabbt förbjudet att använda den kvicksilverkombinationen i jordbruket…… skickat länk samt citat om det tidigare.
Som jag skrev häromdagen visar det sig på många dagis att det är färre som drabbats av influensa och andra sjukdomar sedan man höjde kraven på hygien inklusive handsprit. Fortfarande är det viktigt att pränta in för barn och ungdomar att det inte räcker med att tvätta händerna efter toalettbesök och innan man äter/tar i mat utan att man också måste torka händerna helst på engångshanddukar av ena eller andra slaget samt att man ALDRIG skall dricka ur någon annans flaska eller glas.
Hygien är extra viktig när det gäller mindre barn som har svårt att förstå själva att man inte skall stoppa allt i munnen.
GillaGilla
När jag frågar dig om vi är överens om att antalet dödsfall (från influensa) i åldersgruppen under 55 år är den högsta redovisade i Sverige sedan 1977, svarar du nej.
Men ditt fortsatta svar är att du inte håller med för att vissa redovisades på annan plats. Det måste innebära att du är överens om det är den högsta siffran redovisad i Sverige. Sedan är du inte överens med SCB om hur de borde ha redovisat det, men det är en annan sak.
Du hänvisar själv ofta till SCBs statistik för att säga det brukar inträffa fler dödsfall. Om du nu tvivlar på SCBs siffror i åldern under 55 år för att de redovisats fel, hur kan du då tro på att deras andra siffror, äldre än 1996, är jämförbara med 2009 års uppgifter, och dessutom redovisade rätt?
Du svarade aldrig på frågan vad du menar med att svininfluensan är den lindrigaste influensan vi sett i Sverige. Om du skall säga att svininfluensan är den lindrigaste influensan i Sverige, måste det väl innebära att alla tidigare influensor dödat fler? Det måste innebära bland annat att fjolårets influensa dödade fler. Har du sådana offentliga uppgifter? Har du någonstans sett fler dödsfall redovisade för fjolårets influensa i Sverige? Eller den 2006? Hur kan detta vara den lindrigaste infleunsan om du inte har kunskap om hur många som dödades av influensorna från 1996 och framåt?
GillaGilla
Mats,
under många år från 1971 och fram till 1998 var jag aktiv i debatterna kring astma och allergier. Dels för att jag själv var och är astmatiker och har astmatiker i familjen, dels för att jag pga detta hade kontakt med flera av de ledande inom området. Från 1971 och fram till 1993/94-95 var siffrorna något sån när korrekta som redovisades för antalet döda i astmachock eller astmaattack med åtföljande lunginflammation eller astmareaktion mot pencillin/sulfa eller annan medicin efter annan infektion, influensa med följdsjukdom en av dessa. Eftersom jag fått tillgång till statistik och dokumentation inklusive publicerade betänkanden samt färdiga utredningen som Astmautredningen gjort, dvs SOU 1989-76; SOU 1989-77; SOU 1989-78 samt artiklar, konferensmaterial etc under den utredningens gång, blev jag ganska förvånad då det officiella antalet döda i astma för för 1996 var lägre än det antal jag själv personligen kännt som dött i astma och där det enligt läkare och/eller familj stått astma som dödsorsak. Siffran var så mycket lägre att bara det antal jag kännt som bott i Östergötland och Göteborgsregionen och som dött av astmachock pga. sojalecitin, lecitin E322, sojaprotein samt akut reaktion på katt-/häst, var större än den officiellt redovisade siffran för hela landet.
Då tog jag självfallet kontakt för att kontrollera varför. Fick till svar att registreringen hade att ta hänsyn till storleken av de fält som fanns i det aktuella datasystemet och att man därför inte registrerade t.ex. astma och infektionssjukdomar på samma sätt som man gjort under 1980-talet och början av 1990-talet…..
När det gäller antalet diagnostiserade fall av influensa A och B samt antalet dödsfall inom landet i influensorna tidigare år presenteras regelbundet liknande uppgifter som i
Inflensarapporter säsongen 2006-2007, smi.se sedan kan man jämföra de siffrorna med de officiella om man vill då vanligen cirka 1-2 år efteråt. Annars finns intressanta artiklar ibland i läkartidningen och i utländska medicinvetenskapliga publikationer.
GillaGilla
Hänger inte riktigt med i svängarna här nu. Så du menar att p.g.a. att yngre personer (typ under 30) kanske fått fler vaccinsprutor innehållande tiomersal ,eller som du menat i andra inlägg, har sämre kostvanor än äldre personer, då skulle drabbas hårdare av just DENNA influensatyp? Vanliga influensan går bra inte H1N1? Det kan inte ha att göra med att det är en ovanlig virustyp som yngre personers immunförsvar inte har exponerats för tidigare och då ej har ett försvar emot?
Sen handsprit på dagis och andra allmänna ställen är väl bra nu under influensatider men sen kan det nog skippas.
GillaGilla
Fredrik, den negativa effekten av tiomersal på immunförsvaret har varit känd i stora delar av världen i minst 30 år och hos tillverkare längre än så.
Dvs att saltbalansen i kroppen samt syresättningen påverkas negativt av tiomersal inte bara i ingångsläge(vid spruttillfälle) utan också framledes pga att kvicksilvret i fråga lagras upp i hjärnbark, lever, njurar, bispottkörtlar m.m. Korrigering 22 nov 10.10 binjurar och bukspottkörtel (jag var mer än lovligt trött när jag skrev inlägget. Läste två rader på samma gång…)
och signifikant även visat sig göra att akut histaminreaktion/histaminliknande reaktion kan och har konstaterats.
GillaGilla
Att denna H1N1-influensan ÄR allvarligare för yngre än de senaste vanliga influensorna ser jag som ett FAKTA. Det kan man fråga på vilket sjukhus/infektionsavdelning som helst här i Sverige.
Att orsaken till att den är allvarligare för yngre skulle vara tiomersal är OFANTLIGT långsökt. Att orsaken skulle vara en annan än virusets genuppsättning och befolkningens tidigare exponering för olika influensatyper är ofantligt långsökt.
GillaGilla
Du Fredrik,
har Du aldrig funderat på varför influensan drabbar svenskar mer än andra? Det har med alltför mycket användning av konserveringsmedlet tiomersal och för många vaccinationer vid yngre åldrar att göra om Du läser närmare i de 100-tals stora studier som gjorts under mer än 30 års tid. Så svininfluensan är inte allvarligare, dock drabbar den fler pga svenska rekommendationer till hur barn vaccineras, och inte gör det bättre att våra barn har mer konserveringsmedel samt tillsatser i barnmaten än vad de flesta länder har. Även godis är ofta annorlunda. Hör inte hit, men Du kan om Du ser Dig omkring bland choklad och tuggummi för att ta två exempel finna att när andra länder använt aspertan (i mindre mängd) och rörsocker, så har samma utländska tillverkare även exporterat de rena produkterna hit samtidigt som de som anpassats för svenska marknaden med mängder av tillsatser och konserveringsmedel.
Har man som jag en dotter som varit matallergiker och astmatiker sedan hon var liten och hade Prof Max Kjellman som sin läkare, så har man lärt sig att både läsa det finstilta och ta kontakt med tillverkare. Det sista har gjort att jag fått uppgift om vilka som köpt in de rena varorna med samma märke/label som de för den svenska marknaden och lyckats få köpa och jämfört. Vi häller i våra barn mycket även i skolmaten som barn aldrig borde få i sig. Vissa av tillsatserna påverkar immunförsvaret, vissa vållar allergiska reaktioner ensamma eller i kombination med annat som tas in, vissa påverkar på sikt fortplantingen för de som växer upp. Sverige är inget föregångsland och vi får vara tacksamma att vi har EU i alla dessa frågorna undantaget AZO-färgerna där Sverige var långt framme tidigt.
GillaGilla
Hänger fortfarande inte med är jag rädd. Influensarapporterna från SMI har jag tittat på tidigare. Men om de redovisar antalet dödsfall per år eller säsong eller månad i influensa har jag missat det. Om de finns där, var snäll att ge mig en hint om var. I annat fall så är vi tillbaka till att det enda vi har i Sverige är SCB, och det är gamla uppgifter.
Det som finns kring dödsfall som jag hittar i de uppgifterna du pekar på är hur antalet dödsfall i landet varierar över tiden, och hur detta korrelerar tidsmässigt till influensautbrott. Det som dessutom finns är att mönstret är säsongsbetonat till och med om man inte hade influensan (mean number of deaths influensa free periods varierar i samma takt som dödsfallen och i samma takt som influensaperioderna). Där finns vad jag ser vare sig något som säger hur många dödsfall som klassificerats som influensa, eller något som säger att samma variation inte finns under svininfluensan.
Förstår du varit aktiv kring mycket och bland annat astma, och dessutom kan mycket. Men jag kan inte se hur kännedom att fall inte bedöms lika från år till år kan få dig till att veta att detta är den lindrigaste influensan någonsin. För at säga det måste du veta hur många som dött av influensa i år och andra år. Hur många dog av influensa i fjol? Hur många dog 2006? Var finns uppgifterna? Vad får dig att säga att detta är det lindrigaste?
Det är inte så att du säger det är den lindrigaste för att du från diagrammen menar att visst dör det många fler i åldersgruppen under 55 år, men hade influensan inte varit så lindrig hade det dött ännu många fler med tanke på hur många fler influensafall som finns jämfört med vanliga år? I så fall menar du med lindrig inte hur många som dör eller blir sjuka, utan hur många som dör i förhållande till hur många som blir sjuka?
GillaGilla
Mats,
precis som WHO har ändrat sina kriterier för pandemi, så har SCB fått nya dataprogram under åren. Ett av problemen för all databehandling där man egentligen skulle önskat variabel postlängd är att en del av de inskrivningsfält som ‘gjorts’ av programmerare inte alltid svarar upp till längden som de som skall skriva in önskar. Skall förklara bättre senare. Har fortfarande problem med att jag inte bara som vanligt har svårt att sitta långa stunder utan också att jag under senaste veckan behövt sova mer än vanligt.
GillaGilla
Ok, jag väntar på svar. Men det jag förstår och tror på redan i utgångsläget är att både registreringen hos SCB likväl som bedömningen av orsaken av dödsfallet som sådant ändrar sig över åren.
Så den stora frågeställningen är hur du trots det kan veta att detta är den lindrigaste influensan någonsin. För at säga det måste du veta hur många som dött av influensa i år och andra år. Hur många dog av influensa i fjol? Hur många dog 2006? Var finns uppgifterna? Vad får dig att säga att detta är det lindrigaste? Vad är kriteriet för bedömningen av ”lindrigaste”?
GillaGilla
Mats,
har precis vaknat efter att vilat pga värken igen. Antalet som dog i influensan i fjol har jag inte hittat i scb-s statistik, men däremot de som dog 2006.
Uppgifterna finns på Statistik utgiven 2008, scb.se
Här framkommer det att år 2006 avled 80 män och 118 kvinnor av influensa. I åldersgruppen 1-14 år dog 1 man och 1 kvinna; i 14-45 år 1 man och 1 kvinna; i åldersgruppen 45-64 2 män och 2 kvinnor (sid 21 resp 24 i pdf-filen).
kriterierna för lindrigaste är samma som de alltid varit antalet döda respektive antalet redovisade följdsjukdomar vilket alltid inkluderat delar av lunginflammation.
GillaGilla
Det kommer nog att bli fullständigt omöjligt att dra slutsatser innan influensan är över. Dessutom har vi ju massvaccinerat denna gång. Det blir en tuff uppgift för den som vill och orkar att räkna på det.
GillaGilla
Anders, vi har redan haft mer biverkningar av denna formen av svininfluensavaccin än vad andra länder haft som hållt sig till det utan tiomersal och där även ägg och fiskallergiker helt utan risk för att få något som utlöser deras allergi, fått. Vaccineringen är av ondo inte tvärt om och den 50% chansen att vaccinet kan stoppa att en person får svininfluensan gäller BARA den ursprungliga influensan inte den muterade formen. Utöver detta så är det bluff och båg att påstå att en vaccinering förhindrar att personen som vaccineras kan sprida smittan. Det är två helt olika saker att få sjukdomen och att kunna sprida den trots att den ev inte bryter ut.
GillaGilla
Det var intressant, en ny källa med lite mer statistik. Tyvärr summerad med andra åldersgrupper och grövre updelning än innan, så fortfarande har vi inte riktiga jämförelsedata förrän SCB släpper ut uppgifterna i deras nedladdningsbara tabeller.
Jag har svårt att riktigt se hur du läser tabellen. Jag följde länken och hämtade ner uppgifterna. Det nyaste årtal som fanns var för 2004 (men genom att följa din länk lyckades jag senare hitta 2005, stort tack för en ny källa). Uppgifterna du nämner för totalerna (80 respektive 118) gäller för 2002. Uppgifterna du sedan tar per åldersgrupp gäller för 2004. Det är därför summorna inte går ihop.
Men det innebär att efter att ha läst de nya rapporter som fanns via din länk har jag nu 2001, 2002, 2004 och 2005 med denna nya ”mellanupplösning”. Samtliga av de åren har lägre antal dödsfall i åldersgruppen 0-64 än årets svininfluensa. För åldersgruppen 0-55 gäller samma sak, såvida inte samtliga dödsfall år 2005 för åldersgruppen 45-64 år bara inträffade bland de som var yngre än 55 år. Så sett från utgångspunkten för om man följer offentliga uppgifter är det bara nya uppgifter som stödjer att antalet dödsfall i de lägre åldersgrupperna är högre än för vanliga influensor, vilket också nämns i allt fler offentliga uttalanden.
När du bedömmer antalet dödsfall inklusive ”delar av lunginflammation”, då använder du inte längre några officiella siffror typ dem från SCB? Hur bär du dig då åt för att jämföra, hur vet du att de siffrorna blir lägre i år? Var hittar du uppgifter som gör att du kan säga att årets svininfluensa är lindrigare bland de under 55 år?
GillaGilla
Mats,
det finns ett stort antal stora studier som är gjorda av verkliga experter, inte de som kallar sig experter här i Sverige eller som nu sitter i WHO, från tidigare influensor. Om Du följde länken såg Du även skillnaden i hur utbrotten och utvecklingen skett. Här har svenska myndigheter och sk. experter själva lyckats försämra för svenskarna inte hjälpa.
GillaGilla
Så du menar att effekten av dåligt leverne och tiomersal kickar in just detta år och gör att personer mellan 20-40år drabbas hårdare av influensan än vanligt?
GillaGilla
Nej Fredrik,
Men vi fick tyvärr andra regler i Sverige för t.ex. barnmat och godis än vad t.ex. Tyskland och England har. Alldeles för många tillsatser i svenska livsmedel o.s.v. Då blir levernet inte samma som det var under t.ex. 80-talet eller som det är på andra ställen.
GillaGilla
Siffrorna från SCB går utmärkt att jämföra mot tidningarnas rapportering av dödsfall bland de i åldrarna under 55 år, och de har inte varit så många som nu under något år sedan 1977. I Sverige likväl som i många andra länder.
Din bedömning av ”lindrigaste” med en hänvisning till SCB statistik plus en andel lunginflamationer, utan att ange vare sig hur stor andel, eller hur uppgifterna över andelen och totalen lunginflammationer skall gå att hitta annat än 5 år senare, eller för den delen på vilka grunder du kommit fram till att de just nu är lindrigare, gör det omöjligt att se vare sig vad din känsla grundar sig på, eller om den är rätt.
Du har en annan bedömning än många andra länder, där det numera anses som fakta att andelen dödsfall är högre i de lägre åldrarna än vanligt. De kan dessutom stödja det med statistik. Det vill säga du går emot alla existerande siffror utan att definiera vilka siffror du istället ser, eller hur man kan hitta dem, även om du är tydlig på orsaken till det du anser du ser.
Jag har svårt att bedöma troligheten i en orsak vars verkan inte kan anges. Det hade varit väldigt mycket lättare om du kunde ange hur du anser dig veta detta är det lindrigaste, vad du grundar det på, inte i termer om varför, utan i termer om hur det syns det är lindrigare.
GillaGilla
Mats, jag tror att Du och jag får enas om att vara oeniga i statistisk tolkning av tillgängligt material.
GillaGilla
Vi kan vara eniga om att vi inte ser samma sak för åldersgrupper under 55 år. Och att vi inte verkar komma längre. Även om du inte publicerar kommentaren, så tack för alla svar. Du har i processen bidragit med mycket mer information och många intressanta tankar, och nya källor för information, så det var givande.
Men för att kalla det olika tolkning av statistiskt material krävs det att du talar om vilket statistikt material du använder, och vilka siffror du hittar för i år. Så ur statistisk synpunkt har vi inte bytt åsikter ännu. 🙂
GillaGilla