innan hela skatten blivit analyserad, katalogiserad och så vidare, är att tre av svärdsknapparna och en vanlig ‘knapp’/’knopp’ har samma mönster som ett av fynden från Sutton Ho som i arkeologiska artiklar, tidskrifter/journaler och rapporter, tidigare har ansetts ha mycket nära ‘släktskap’ med minst ett av fynden här i Sverige.
Skattfynd i England, SvD 24 september 2009
Terrys drömfynd – unik guldskatt från forntiden, Aftonbladet 24 september 2009
Skattfynd i England, Östgöta Correspondenten 24 september 2009
Det är inte utan att jag funderar kring det enda samtida dokumentet som nämner en av de två ‘danska’ anglerna från Jutland. Samtida dokument? Avskriften som finns bevarad är från 600-talets slut och nämner seglatsen mot den engelska kusten. (Har inte hunnit kolla upp om texten och analysen fortfarande finns tillgänglig på nätet. Därför ingen referens angiven)
Men det visste väl de flesta intresserade sedan tidigare och de som inte visste det, är väl som så många andra inlemade i tron att det inte existerar speciellt många skriftliga källor som rör Norden före Ansgars tid. Det finns det.
Hej
det västsvenska fynd du syftar på som liknar ett fornfynd från Sutton Hoo, är svärdsknappen från Edsten hög i Kville i Bohuslän.
Läs gärna om teorin att Sutton Hoo betyder 17 högar.
GillaGilla
Nej ‘Gotiska klubben’. Det är INTE svärdsknappen från Edsten hög i Kville som jag syftar på. Den är lik men inte näst intill identisk. Och har förresten en annan historisk bakgrund som de som känner till den västsvenska historien borde känt till om de känner till Adomnans bok om St Columba och även läst hela Bede’s Historia ecclesiastica gentis Anglorum. För Bede har faktiskt rätt, och sentida översättare som diskuterat en viss omdiskuterad passage fel, skottar och folk från nuvarande norra Bohuslän hade lång kontakt. De hade en större strid vid nuvarande Grebyfältet under första halvan av 300-talet.
En strid som bara finns bevarad på svenska sidan i gamla berättelser som numera ytterst få känner till trots att en tidigare rektor på Grebbestads Folkhögskola skrivit om den. En strid som i sin förlängning har Niall (som var den riktige Njal inte den långt senare levande som isländska sagorna berättar om). Niall som via Orkneyöarna och andra öar norr om Skottland hamnade som gisslan/fostre i Dalreida. En av de skotska klanerna har än idag samtida nedteckningar om både slaget, Niall och senare kontakter bla. missionärer till Västsverige i sina samlingar. När det gäller Edsten så har det att göra med en missionsbiskop som sändes ut från ett av Ionas dotterkloster på 600-talet. Först besökande en annan del av det redan då existerande sjökungsriket från Fredrikstad ner till norr Uddevalla som senare kom att kallas Viken. En tidigare avsedd resa till området finns beskriven i en mindre passus i Adomnans bok från vilken det sedan är möjligt att söka sig vidare i ‘kyrkliga’ historikers verk. Verk som sällan omnämns eller ens verkar vara kända här i Sverige.
Men som sagt det är INTE Edstenfyndet jag syftar på.
GillaGilla
Världen har alltid varit liten. Varor och folk har transporterats över stora delar av jordklotet i tusentals år!
Visste ni att Birka var en Turkisk handelskoloni! Det är lite känsligt så man går inte ut med det till allmänheten!
GillaGilla
CZ, nu är Du ute och cyklar. Men det har å andra sidan Uppsalaforskare varit i alldeles för många år.
Börja med att läsa Khazarian Hebrew Documents of the tenth Century, edit Golb Norman and Pritsak Omeljan, London 1982 så kan Du förstå det lite bättre. Kan Du sedan lite om de runstenar som hittats i Sörmland och även läst Rimberts Ansgars Vita ordentligt, så har Du sedan ett 50 tal källor främst från ortodoxa kyrkan österut samt även att gå vidare på.
När det gäller Birka, så finns det mer kopplingar mot Aros(nuvarande Västerås) och Sala än vad som brukar nämnas. Dock finns det också kopplingar till Sörmland norra Östergötland och Gotland samt i förlängningen om vi går tillbaka i tiden även till gamla kära Flandern som svenskar haft kontakt med tid från annan. Också här får man gå utanför svensköversatta källor. En del av de mindre tillgängliga latinska skrifterna finns översatta till franska. Vilket en äldre god vän i franska akademin tacknämligt sände mig några artiklar om för 14 år sedan.
GillaGilla
norah4you, jag vet inte vem som cyklar för ditt inlägg verkar inte syfta på något.
Khazarer var just Turkar och de hade Birka som handelskoloni. Turkar är väl det folk som spritt sig mest och styrt i stora delar av Europa, Asien och Afrika.
GillaGilla
Nu CZ är Du så långt från sanningen som tänkas kan. Först och främst var Khazarerna INTE turkar utan ett eget folk som talade och skrev hebreiska. För det andra berättar de om Ingar som kom från en plats ute i Norra Oceanen och sedan var i Novgorod. Ingar är en Ingvar 100 år INNAN den de flesta historiker tror var Ingvar Vídfarne. Alla resorna som finns dokumenterade för Ingvar, i samtida östliga källor från Asia Minor, som då fortfarande var Byzantinskt, ända västerut till franska källor och mycket noggranna grekiska, berättar om Ingar/Ingvar som härjade från de ryska floderna ända bort till Baku och Azerbadjan(!) mellan 920-talets början och cirka 20 år framåt. Samma händelser som isländska sagorna applicerar på en viss senare Ingvar Emundsson. (Helt fel).
När det sedan gäller turkarna, så kom de inte att styra det gamla Byzantinska riket förrän efter slaget vid Manzikert 1071 egentligen kom turkarna inte att bli i majoritetsställning förrän efter Osman I-s tid vilket var senare. På den tiden vi diskuterar, när t.ex. Birka hade sin glanstid, bodde turkarna norr om Kaspiska havet och Aralsjön. Väster om dem fanns Khazarernas rike. En del av Khazarernas egna skrifter finns fortfarande bevarade. Dvs fram till ungefär 940-talet.
Så ute och cyklar är Du så det ryker om stenarna Du cyklar på CZ
GillaGilla