Daniel Kederstedt skriver under Näringsliv-Nyheter i sin kolumn på SvD: ”Den här kolumnen kan säkert ses som ett politiskt inlägg. Men det är det inte. Det är bara åsikterna från en 80-talist som under sina tio år på arbetsmarknaden otaliga gånger sett samma sak; hur unga och driftiga förlorar jobben och aldrig på allvar tar sig in på arbetsmarknaden. ” SvD
Det värsta är att han har helt rätt när han påtalar LAS som ett hinder för ungdomar, och även yngre medelålderns arbetskraft, att skaffa sig den erfarenhet som behövs t.o.m. mer än all världens akademiska betyg för att få jobb, tillsvidareanställningar och fasta tjänster, på 2000-talets arbetsmarknad. Som jag själv skrev om i min blogg Norah4you 12 maj så är LAS ett problem. Hur man än ställer sig till bakgrundstanken så som den såg ut för 30 år sedan, så måste väl idag de flesta om än inte alla erkänna att arbetsmarknaden ser annorlunda ut nu. Livstidsanställningar eller nästintill är INTE det som dagens arbetskraft har att se fram emot. Varför då riskera inte bara en utan flera yngre generationers möjligheter till att få riktiga jobb som ger erfarenheter och där kunskap värdesätts fullt ut?
Getingbo? Det finns få frågor som är mer infekterade. Speciellt i tider där människor varslas. Trygghet till döds för ett företag eller rimlig trygghet i form av halvårs varseltid för de som arbetat längre än 20 år i ett företag? För trygghet att gå före mer kvalificerade anställda på den sk. LAS-listan kan i förlängningen betyda trygghet till döds för ett företag som behöver andas nytt syre och få se företagets problem utifrån andra synvinklar än de som rått de senaste 10-20 åren.
Tillägg 16 maj:”• Att las reformeras så att kompetenskriteriet får ett större utrymme som sakligt skäl för uppsägning samt att turordningsreglerna avskaffas.” DN Debatt Statens Globaliseringsråd blandar äpplen och päron. Mer statligt inflytande på grundnivå men absolut inte på högre nivå och inte i företagande. Jo jo. Nåväl Kompetens är viktig, men kompetensen får inte drivas in absurdum. Det är viktigt att varje person har kompetens nog eller är villig att skaffa sig kompetens nog för att kunna sköta sitt jobb. Det innebär enligt mitt förmenande att det är villigheten att vidareutbildas/vidareutvecklas som bör vara kriterie om villigheten saknas. Inte att bara kunna säga upp någon som här och nu saknar kompetens när arbetets utformning förändras. Två skilda saker.
Du har rätt i sak. Frågan jag ställer mig är varför man aldrig presenteras några alternativ till LAS. Att bara ta bort det rätt upp och ner innebär en försämring för större delen av alla arbetstagare. Varför ska det vara så svårt att på alternativa vägar tillgodose det mänskliga behovet av trygghet?
Om inte A-kassan redan stympats såpass brutalt som den har skulle motståndet mot en lindring alt. ett avskaffande av LAS vara betydligt mindre kontroversiellt.
GillaGilla
Mycket bra fråga Esteban. I och för sig innebär det inte en försämring som inte redan finns i stor del av de större företagen med fackets goda minne om LAS försvinner. MEN du har helt rätt, frågan måste upp på bordet.
Nu har inte A-kassan stympats sett över tid. Jag minns när jag var ung och den var ännu sämre. Under Palmes regeringstid. Däremot anser jag som Johan Schück, se annat blogginlägg, att A-kassan borde bli en allmän arbetslöshetsförsäkring. Jag anser också att arbetsförmedlingen skall skrotas och uppgifterna läggas ut på något privat där fackföreningarna fick 50%, arbetsgivare och övriga dela på resten. Inte för många politiker dock:-)
GillaGilla
I 30:e § i LAS står att om arbetsgivaren vill avskeda eller säga upp en arbetstagare på grund av omständigheter som hänför sig till arbetstagaren personligen skall han underrätta arbetstagaren om detta i förväg. Arbetsgivaren kan alltså säga upp, eller avskeda, på grund av personliga skäl, bara det finns saklig grund. Då gäller inte någon turordningslista.
Om det å andra sidan är en uppsägning pga arbetsbrist, kan den övertalige hävda turordning men då bör man också läsa hela § 22 i Las, där det i sista meningen står ”Kan en arbetstagare endast efter omplacering beredas fortsatt arbete hos arbetsgivaren, gäller som förutsättning för företräde enligt turordningen att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet.”
Alltså, har arbetstagaren inte kompetens för någon av de arbetsuppgifter som finns kvar efter omorganisationen, så blir han uppsagd även om det finns andra anställda med kortare anställningstid.
LAS räcker som den är idag.
GillaGilla
Hade det varit så Jimmy, att LAS tolkats av alla fackföreningar som Du säger att lagen skall tolkas, Jag är inte helt övertygad om att Du har rätt men lämna det därhän, så hade LAS varit tillräcklig. Det parti jag röstar på Moderaterna står bakom LAS till skillnad från Centern. Jag har personligen sett lite för mycket märkliga tolkningar som drabbat personer i min närhet när LAS varit på tapeten för att jag skall vara beredd att säga BU eller BÄ. Min personliga uppfattning är att LAS är ett hinder för ungdomar. Speciellt för ungdomar som har kunskap men INTE erfarenhet.
GillaGilla